GeneWeb - Onderhoud

Hier vindt u enkele nuttige truukjes voor het onderhoud van uw gegevens.

1. Opruimen

Na veelvuldig gebruik van GeneWeb kunnen er enkele kleine probleempjes ontstaan.

Je moet dus regelmatig een beetje orde op zaken stellen.

2. Hernoemen

De GeneWeb databanken zijn opgeslagen in directories met de extensie ".gwb". Als u de directory "appel.gwb" verandert in "peer.gwb" is de databank "appel" hernoemd naar "peer".

U kan dit doen in een interactief venster (dos-box of xterm, naargelang u Windows of Unix gebruikt) of met "drag en drop"...

3. Backup

Spijtig genoeg zijn computers niet 100 % betrouwbaar. Nu en dan kan je dus best een reserve-kopie maken van je gegevens.

Voor sommige mensen kan het ook interessant zijn "oude" versies van de GeneWeb gegevens op te slaan.

Je kan de gegevens in de databank "peeters" bewaren door de directory "peeters.gwb" en de volledige inhoud van die directory te bewaren op bijvoorbeeld een diskette...

Er bestaat echter een betere manier om een back-up van uw gegevens te maken. Voor de databank "peeters" bijvoorbeeld, typ het volgende in een interactief venster (dos-box of xterm):

     gwu peeters  > peeters.gw
De GeneWeb databank "peeters" wordt zo omgevormd naar een bestand "peeters.gw". Als u dit bestand, "peeters.gw", kopieert naar een diskette hebt u een perfecte backup van uw gegevens. Je mag gerust de naam veranderen, maar behoud wel de extensie ".gw". Je kan bijvoorbeeld "peeters.gw" hernoemen tot "peeters_14_jan_1999.gw".

Opslaan van de gegevens onder ".gw" bestanden heeft een aantal voordelen:

Om een GeneWeb databank aan te maken op basis van een ".gw" bestand, typ je voor de databank "jansen" het volgende:

     gwc jansen.gw -o jansen

Terugkeren naar de gebruiksaanwijzing.


Copyright (c) 1998-2006 INRIA - GeneWeb